To co znajdzie się w naszym kieliszku jest dziełem winiarza, ale to połączenie jego wiedzy i doświadczenia z potencjałem gleby i rośliny. Dlatego, zanim zaczniemy pracę w winiarni, dokładamy wszelkich starań, aby winorośl czuła się u nas dobrze i dawała smaczne owoce. Jesteśmy obecni w winnicy codziennie. Formujemy, podwiązujemy, odchwaszczamy, przycinamy. Wszystkie prace w winnicy wykonujemy osobiście i, oprócz spulchniania gleby międzyrzędzi, ręcznie. Wybraliśmy takie odmiany, którym odpowiada podkarpacki klimat i z których możliwe jest osiągnięcie odpowiedniej jakości owoców. Ograniczamy plonowanie: przycinamy, wyłamujemy wszystkie zbędne latorośle, usuwamy nadmiar gron, tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt i jak najlepszy smak i aromat trunku. Do przerobu trafiają tylko owoce w pełni dojrzałe, zdrowe i nie uszkodzone. Podczas surowej selekcji usuwamy wszystkie te, które nie spełniają wymogów. Unikamy w ten sposób nadmiernego siarkowania moszczu i wina. Większość posadzonych odmian to te na wina białe, dlatego proponujemy ich większy wybór, między innymi: aromatyczny Muskat lub neutralny Seyval, popularny Solaris, ciekawy Johanniter. Dla tych, którzy uważają, że wino koniecznie musi być czerwone, uprawiamy Rondo, Regenta i Cabernet Cortis, które proponujemy w uzupełniającym się po połączeniu, starzone przez wiele miesięcy w dębowej beczce. W naszej piwnicy znajdzie się też wytrawne wino różowe i wina doświadczalne jak “blanc de noir” czyli białe wino zrobione z ciemnych winogron. Wciąż się uczymy i chcemy poeksperymentować zanim znajdziemy przepis na idealne podkarpackie wino.
NASZE WINA – LINIA “OD ŚWITU DO NOCY”
ORTUS (świt) – niedostępne
2021, białe wytrawne, Seyval Blanc, alk. 11%
Wino o delikatnej, słomkowej barwie. W nosie dominują aromaty owoców: zielonych jabłek, brzoskwiń i cytrusów (cytryna, mango, melon), polnych kwiatów i ziół, ale też lukrecji. W ustach żwawa struktura o niezłej ekstraktywności podkreślona jest kwasowością z lekko słonawą nutą w finiszu. Wino doskonałe do kuchni jako akompaniament do szparagów, zimnych przystawek i sałat, również z owocami morza i delikatnych ryb. Polecane może być również z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej np. w połączeniu z pierogami z kapustą.
ORTUS AKACJA – niedostępne
2022, białe wytrawne, Seyval Blanc, alk. 10,5%
Wino o delikatnej, słomkowej barwie. W nosie dominują aromaty świeżej figi, gorzkich migdałów i suszonych owoców, jabłek i gruszek. Dojrzewało w węgierskiej beczce akacjowej, skąd charakterystyczne aromaty wosku pszczelego i kwiatu lipy. Drewno akacjowe dodaje też krągłości bez nadmiernej taniczności.
MANE (poranek) – niedostępne
2022, wino białe wytrawne, Muscat Odeski, Solaris, alk. 11 %
Najbardziej aromatyczne z naszych win. W nosie słodkie aromaty cytrusów, owoców: jabłek, brzoskwiń, liczi i ananasa spięte w całość intensywnie muszkatową nutą. W ustach wytrawne, soczyste, orzeźwiające. Dodatek gron Solarisa buduje krąglejszą strukturę. Wino doskonałe na aperitif, zwłaszcza latem, mocniej schłodzone. W kuchni do lekkich przystawek, zwłaszcza z dodatkiem owoców i dań azjatyckich.
MERIDIUM (południe) – 80 zł.
2023, białe wytrawne, Johanniter, alk. 12 %
Brązowy medal w XI Konkursie Polskich Win Jasło 2024
Aromaty białych i żółtych owoców: pigwy, gruszek, moreli, cytrusów i słodkich, pieczonych jabłek. Wino ze znacznym potencjałem starzenia, z czasem staje się łagodniejsze, krąglejsze, nabiera miodowo-lipowych aromatów. Bardzo dobrze sprawdza się w kuchni, dość uniwersalne, polecamy zwłaszcza do serów i dań ze śmietanowymi sosami.
VESPERUM (wieczór) – 70 zł.
2023, białe wytrawne, Muscaris, Solaris, Muscat Odesskij alk. 12 %
Wino o jasnym kolorze. W nosie intensywne, owocowe z domieszką kwiatów, ziół i przypraw korzennych z muszkatową nutą. Wśród aromatów odnaleźć można gruszki, morele, skórkę pomarańczową, grapefruita i ananasa. W ustach przyjemnie orzeźwiające, żwawe, kwasowe, jednocześnie krągłe i pełne. Polecane schłodzone na aperitif, do dań kuchni azjatyckiej i ryb.
NOCTIS (noc) – niedostępne
2021, wino czerwone wytrawne, kompozycja odmian Rondo, Regent i Cabernet Cortis, starzone w beczce, alk. 10,5%
Wino o czystym, intensywnym kolorze. Kompozycja trzech odmian, z których każda wnosi inny aspekt. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców: wiśni, jeżyny i śliwki, podbite lekko dymną nutą. W ustach soczyste i pełne, doprawione papryką. Dojrzewało 18 miesięcy w starej beczce z francuskiego dębu, co dodało mu krągłości i wygładziło garbniki. Polecane do dań mięsnych. Ma spory potencjał dojrzewania, dobrze odłożyć go na kilka lat. Degustowane młode, polecamy do dań z grilla.
NASZE WINA – LINIA “KOLORY”
BLANC sur lie – 90 zł.
2023 wino białe wytrawne, Seyval Blanc, alk. 11 %
Wino o bogatym aromacie i pełnej strukturze. Bardzo jasny kolor z zielonkawymi refleksami koreluje z nazwą. W nosie dominują zapachy owoców tropikalnych, mango i gruszki. Dojrzewane kilka tygodni nad osadem drożdżowym metodą batonage, co przełożyło się na krągłą, pełną strukturę w ustach. Wino ze znacznym potencjałem starzenia. Doskonałe w kuchni, o dość wszechstronnym zastosowaniu, polecane zwłaszcza do drobiu, serów i dań ze śmietanowymi sosami
GRIS – 80 zł.
2023 wino białe wytrawne, Souvignier Gris, alk. 12 %
Lekkie, aromatyczne wino o nieco pogłębionym kolorze zawdzięczanym 24 godzinnej maceracji moszczu na skórkach. Intensywne aromaty dojrzałych owoców takich jak melon, morela, gruszka. W ustach owocowo świeże, przyjemnie krągłe. Doskonałe na lato, jako aperitif lub do prostych, lekkich przekąsek.
ORANGE Souvignier Gris – 100 zł.
2023 wino pomarańczowe, Souvignier Gris, alk. 11 %
Champion w kategorii Wina Specjalne w XI Konkursie Polskich Win Jasło 2024
Wino o pięknej blado pomarańczowej barwie wynikającej z metody produkcji czyli fermentacji na skórkach, skąd nazwa. Dość subtelna interpretacja tego stylu będąca mostem pomiędzy winami białymi i pomarańczowymi. Wśród aromatów odnaleźć można renklody, jabłka i świeże figi, ale też młode orzechy włoskie i nutkę karmelu. Taniny bardzo łagodne, nienachalne. Wino dość uniwersalne w kuchni, lubi się z daniami z dodatkiem ziół jak grillowany kurczak, czy warzywa z patelni.
ORANGE Johanniter – 90 zł.
2023 wino pomarańczowe, Johanniter, alk. 11 %
Nieco intensywniejsze wino pomarańczowe. Wyraźniejsze taniny nadają mu charakteru. W nosie intensywne aromaty pieczonego jabłka z cynamonem, odrobina karmelu i orzechy włoskie. Bardzo dobrze łączy się z jedzeniem, jest dość wszechstronne, pasuje do wielu dań.
ROSE – niedostępne
2022 wino różowe wytrawne, Cabernet Cortis, Regent, Rondo, alk. 10 %
Lekkie owocowe wino o jasnym kolorze, ale intensywnie owocowych aromatach truskawki, czereśni, żurawiny i granatu. Powstałe metodą saignée, czyli z samocieku, bez udziału prasy, skąd jego lekka, zwiewna struktura. W ustach orzeźwiające i świeże. Doskonałe na lato, schłodzone jako aperitif, lub do dań ogrodowej, lekkiej kuchni.
RED ROSE – niedostępne
2021 wino czerwone wytrawne, Rondo, alk. 12,5 %
Lekkie, czerwone wino w tzw. północnym stylu, o jaśniejszym, rubinowym kolorze, niezbyt mocnej strukturze i mocno owocowym charakterze. W aromatach dominują czerwone owoce tj. malina, wiśnia, jagoda. Polecane szczególnie na lato, do lżejszych mięsnych dań z grilla, wędlin i przekąsek, podawane w nieco niższej temperaturze.
WINA MUSUJĄCE
ROSE MUS – 130 zł.
2023 wino różowe musujące, Cabernet Cortis, Regent, Rondo, alk. 11 %
Przyjemne różowe wino musujące. Produkowane metodą tradycyjną. Dojrzewało na osadzie 5 miesięcy, tak by zachować świeżość i owocowość aromatów. Subtelna perlistość musowania w połączeniu z owocowym smakiem i lekką kwasowością, dostarcza wiele przyjemności. Doskonałe na lato, należy podawać schłodzone.
W przypadku zainteresowania winami, prosimy o kontakt mailowy na adres: b_czajka@op.pl lub winnicavanellus@gmail.com
Wina dostępne są również na:
Nazwy naszych win pochodzą z języka łacińskiego i oznaczają różne pory dnia:
ORTUS – świt
MANE – poranek
MERIDIUM – południe
VESPERUM – wieczór
NOCTIS – noc
Są też etykiety, na których znajdują się reprodukcje prac artystycznych. Wina noszą nazwy kolorów, a na etykietach pokazujemy reprodukcje prac malarskich znajomych artystów.
Na etykietach win z rocznika 2023 znaleźć można reprodukcje prac jasielskiego artysty Mirosława Szudego. Urodzony w Jaśle, ukończył Wydział Grafiki ASP w Krakowie, dyplom w pracowniach litografii i projektowania książki. Przez lata pracował w Liceum Plastycznym w Krośnie jako nauczyciel, obecnie emerytowany. Zajmuje się projektowaniem graficznym, grafiką komputerową, malarstwem, fotografią. W 2022 obchodził 40 lecie pracy twórczej. Jest członkiem nieformalnego stowarzyszenia jasielskich artystów “PLAJA”. Uczestniczył w wielu wystawach i plenerach ogólnopolskich i międzynarodowych. W swoim malarstwie bardzo skrupulatny, wiele z obrazów powstawało wręcz latami, bo Mirek ciągle nie był zadowolony z efektu i wciąż czuł potrzebę poprawy, choćby to miała być tylko jedna, mała, przysłowiowa kropka. Lubi przyrodę, architekturę, ale nie brak też prac zupełnie abstrakcyjnych. My lubimy jego zabawy z przestrzenią i zestawienia kolorystyczne. Jego obrazy mają w sobie pewną magię, atmosferę jak w tajemniczym ogrodzie. Mamy wrażenie, że czuć w nich powietrze, rozedrgane, prowadzące zabawy ze światłem.
Na winach z rocznika 2022 znajdowały się prace Sergeja. Сережа Гарькавый jest ukraińskim artystą. Prowadzi galerię w Białgorodzie Dniestrowskim – Akkerman, założył odpowiednik polskiego związku artystów z tego regionu, któremu przewodzi. Od 2010 r. organizuje międzynarodowe plenery artystyczne “Kolor Aksamitu”. Brał udział w bardzo wielu wystawach indywidualnych i zbiorowych na Ukrainie, Litwie, Łotwie, w Polce i w Niemczech. Maluje zazwyczaj farbami olejnymi, ale lubi też rysunek tuszem i ołówkiem. Ostatnio zaczął uprawiać, jak sam mówi, „crasch art”, za podobrazia służą mu znalezione kawałki dykty, czy tektury o nierównych, postrzępionych brzegach. Polskę kocha. Wielokrotnie bywał , brał udział w plenerach i wystawach, ma tutaj wielu przyjaciół i znajomych. Podczas ubiegłorocznego, krótkiego pobytu namalował mural będący wyrazem wdzięczności dla Polaków, którzy wyciągnęli pomocną dłoń w stronę społeczeństwa Ukrainy dotkniętej rosyjską inwazją. Jest cudownym, serdecznym, wrażliwym człowiekiem, zawsze pełnym życzliwości i serca dla innych. Ma też spore poczucie humoru i dystans do świata, często widoczny w pracach. Poznajcie Państwo Sergeja.
Na tych z rocznika 2021 były to obrazy Piotra Betleja.
Piotr Betlej urodził się w 1972 r. w Jaśle. W latach 1988-1993 uczył się w liceum plastycznym w Jarosławiu, później zaś kontynuował edukację na Uniwersytecie Ludowym we Wzdowie, na kierunku rękodzieło artystyczne (1994-1996). Od 2001 r. mieszka i pracuje we Francji. Tworzy obrazy i rysunki figuratywne. Brał udział w wielu wystawach zbiorowych i indywidualnych m.in. w Polsce, USA, Francji, Słowacji, Ukrainie. Od 2007 wystawia razem z Emocjonalistami, międzynarodową grupą artystyczną powstałą w 1994 r. w Stanach Zjednoczonych.