Wina

WINO RODZI SIĘ W WINNICY

To co znajdzie się w naszym kieliszku jest dziełem winiarza, ale to połączenie jego wiedzy i doświadczenia z potencjałem gleby i rośliny. Dlatego, zanim zaczniemy pracę w winiarni, dokładamy wszelkich starań, aby winorośl czuła się u nas dobrze i dawała smaczne owoce. Jesteśmy obecni w winnicy codziennie. Formujemy, podwiązujemy, odchwaszczamy, przycinamy. Wszystkie prace w winnicy wykonujemy osobiście i, oprócz spulchniania gleby międzyrzędzi, ręcznie. Wybraliśmy takie odmiany, którym odpowiada podkarpacki klimat i z których możliwe jest osiągnięcie odpowiedniej jakości owoców. Ograniczamy plonowanie: przycinamy, wyłamujemy wszystkie zbędne latorośle, usuwamy nadmiar gron, tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt i jak najlepszy smak i aromat trunku. Do przerobu trafiają tylko owoce w pełni dojrzałe, zdrowe i nie uszkodzone. Podczas surowej selekcji usuwamy wszystkie te, które nie spełniają wymogów. Unikamy w ten sposób nadmiernego siarkowania moszczu i wina. Większość posadzonych odmian to te na wina białe, dlatego proponujemy ich większy wybór, między innymi: aromatyczny Muskat lub neutralny Seyval, popularny Solaris, ciekawy Johanniter. Dla tych, którzy uważają, że wino koniecznie musi być czerwone, uprawiamy Rondo, Regenta i Cabernet Cortis, które proponujemy w uzupełniającym się po połączeniu, starzone przez wiele miesięcy w dębowej beczce. W naszej piwnicy znajdzie się też wytrawne wino różowe i wina doświadczalne jak “blanc de noir” czyli białe wino zrobione z ciemnych winogron.  Wciąż się uczymy i chcemy poeksperymentować zanim znajdziemy przepis na idealne podkarpackie wino.

 

NASZE WINA

ORTUS  – WKRÓTCE

2021, białe wytrawne, Seyval Blanc, alk. 11%

Wino o delikatnej, bardzo jasnej barwie zapowiadającej świeżość, którą odnajdujemy w nosie i ustach. Dominują aromaty owoców: zielonych jabłek, brzoskwiń i cytrusów (cytryna, mango, melon) oraz polnych kwiatów i ziół. Żwawa struktura o niezłej ekstraktywności podkreślona jest kwasowością. Doskonałe do kuchni: jako aperitif, lub jako akompaniament do szparagów, zimnych przystawek i sałat, również z owocami morza i delikatnych ryb. Polecane może być również z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej np. w połączeniu z pierogami z kapustą.

 

 

 

MANE   –   80 zł. w winnicy

2021, wino białe wytrawne, Solaris i Muscat Odeski, alk. 10 %

Najbardziej aromatyczne z naszych win. W nosie słodkie aromaty cytrusów, owoców: jabłek, brzoskwiń, liczi i ananasa spięte w całość intensywnie muszkatową nutą. W ustach wytrawne, soczyste, orzeźwiające. Dodatek gron Solarisa buduje strukturę. Wino doskonałe na aperitif, do lekkich przystawek i do kuchni azjatyckiej.

 

 

 

 

MERIDIUM  –  70 zł. w winnicy

2021, białe wytrawne, Johanniter, alk. 11 %

Wyraźniejszy kolor zawdzięcza przedłużonej maceracji na skórkach. Aromaty białych i żółtych owoców: gruszek, moreli, cytrusów i słodkich, pieczonych jabłek. Niezbyt ciężkie, choć wyczuwalne garbniki nadają mu charakteru. Wino z dobrym potencjałem starzenia, dobrze sprawdza się w kuchni, do dań z sosami i do serów.

 

 

 

VESPERUM / wieczór – NIEDOSTĘPNE

2019, białe wytrawne, Muscaris, Solaris, alk. 12,5 %

Wino o jasnym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie wyraźnie owocowe z domieszką kwiatów, ziół i przypraw korzennych. Wśród aromatów odnaleźć można gruszki, morele, skórkę pomarańczową, grapefruita i ananasa. W ustach przyjemnie orzeźwiające, żwawe, kwasowe, jednocześnie krągłe i pełne. Polecane schłodzone na aperitif, do dań kuchni azjatyckiej i ryb.

 

 

 

 

ROSE   –  60 zł. w winnicy

2021 wino różowe wytrawne, Regent, Cabernet Cortis, alk. 10 %

Lekkie owocowe wino o aromatach truskawki, czereśni, żurawiny i granatu. Orzeźwiające i świeże. Doskonałe na lato, do dań ogrodowej kuchni lub jako aperitif.

 

 

 

 

 

RED ROSE   –  60 zł. w winnicy

2021 wino czerwone wytrawne, Rondo, alk. 12,5 %

Lekkie, czerwone wino o niezbyt mocnej strukturze i owocowym charakterze. W aromatach dominują czerwone owoce tj. malina, wiśnia, jagoda. Polecane na lato, do lżejszych dań z grilla. 

 

 

 

 

NOCTIS / noc – JESZCZE LEŻAKUJE W BECZCE

2021, wino czerwone wytrawne, kompozycja odmian Rondo, Regent i Cabernet Cortis, starzone w beczce, alk. 11,5%

Wino o czystym, bardzo ciemnym kolorze. Kompozycja trzech odmian, z których każda wnosi inny aspekt. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców: wiśni, jeżyny i śliwki, podbite lekko dymną nutą. W ustach soczyste i pełne, doprawione papryką. Dojrzewało 12 miesięcy w starej beczce z francuskiego dębu, co dodało mu krągłości i wygładziło garbniki. Polecane do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla i sosów. Ma spory potencjał dojrzewania, dobrze byłoby odłożyć go na kilka lat. Degustowane młode, polecamy lekko przewietrzyć tj. zdekantować lub otworzyć nieco wcześniej. Wino wegańskie.

 

 

W przypadku zainteresowania winami, prosimy o kontakt mailowy na adres: b_czajka@op.pl lub winnicavanellus@gmail.com

 

 

 

 

Nazwy naszych win pochodzą z języka łacińskiego i oznaczają różne pory dnia:

ORTUS – świt

MANE – poranek

MERIDIUM – południe

VESPERUM – wieczór

NOCTIS – noc

 

 

 

Są też etykiety, na których znajdują się reprodukcje prac artystycznych. Na tych z rocznika 2021 są to obrazy Piotra Betleja.

Piotr Betlej urodził się w 1972 r. w Jaśle. W latach 1988-1993 uczył się w liceum plastycznym w Jarosławiu, później zaś kontynuował edukację na Uniwersytecie Ludowym we Wzdowie, na kierunku rękodzieło artystyczne (1994-1996). Od 2001 r. mieszka i pracuje we Francji. Tworzy obrazy i rysunki figuratywne. Brał udział w wielu wystawach zbiorowych i indywidualnych m.in. w Polsce, USA, Francji, Słowacji, Ukrainie. Od 2007 wystawia razem z Emocjonalistami, międzynarodową grupą artystyczną powstałą w 1994 r. w Stanach Zjednoczonych.