Wina

Medale - Muscat 2008

Medale – Muscat 2008

Wino rodzi się w winnicy.

To co znajdzie się w naszym kieliszku jest dziełem winiarza, ale to połączenie jego wiedzy i doświadczenia z potencjałem gleby i rośliny. Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby winorośl czuła się u nas dobrze i dawała smaczne owoce. Jesteśmy obecni w winnicy codziennie. Formujemy, podwiązujemy, odchwaszczamy, przycinamy. Wszystkie prace w winnicy wykonujemy osobiście i, oprócz spulchniania gleby międzyrzędzi, ręcznie. Wybraliśmy takie odmiany, którym odpowiada podkarpacki klimat i z których możliwe jest osiągnięcie odpowiedniej jakości owoców. Ograniczamy plonowanie: przycinamy, wyłamujemy wszystkie zbędne latorośle, usuwamy nadmiar gron, tak aby osiągnąć wysoki ekstrakt i jak najlepszy smak i aromat trunku. Do przerobu trafiają tylko owoce w pełni dojrzałe, zdrowe i nie uszkodzone. Podczas surowej selekcji usuwamy wszystkie te, które nie spełniają wymogów. Unikamy w ten sposób nadmiernego siarkowania moszczu i wina. Większość posadzonych odmian to te na wina białe, dlatego proponujemy ich większy wybór, między innymi: aromatyczny Muskat lub neutralny Seyval, popularny Solaris, ciekawy Johanniter. Dla tych, którzy uważaja, że wino koniecznie musi być czerwone, uprawiamy Rondo, Regenta i Cabernet Cortis, które proponujemy w uzupełniającym się po połączeniu, starzone przez wiele miesięcy w dębowej beczce. W naszej piwnicy znajdzie się też wytrawne wino różowe i wina doświadczalne jak “blanc de noir” czyli białe wino zrobione z ciemnych winogron. Wciąż się uczymy i chcemy poeksperymentować zanim znajdziemy przepis na idealne podkarpackie wino.

Nasze wina:

 

ORTUS / świt

2016, wino białe wytrawne z odmiany Seyval Blanc, alk. 12%

Wino o delikatnej, bardzo jasnej barwie zapowiadającej świeżość, którą odnajdujemy w nosie i ustach. Dominują aromaty owoców: zielonych jabłek, brzoskwiń i cytrusów (cytryna, mango, melon) oraz polnych kwiatów i ziół. Żwawa struktura o niezłej ekstraktywności podkreślona jest kwasowością. Doskonałe do kuchni: jako apetitif, lub jako akompaniament do szparagów, zimnych przystawek i sałat, również z owocami morza i delikatnych ryb. Polecane może być również z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej np. w połączeniu z pierogami z kapustą.

 

 

MANE / poranek

2016, wino białe wytrawne, z odmiany Muskat, alk. 12%

Wyjątkowo aromatyczne wino o intensywnych kwiatowo – owocowych nutach, wśród których odnaleźć można różę, jaśmin, kwiat pomarańczy i lipy oraz cytrusy i winogrona połączone w całość wyraźnie muszkatowymi akcentami charakterystycznymi dla odmiany. Słodko – owocowy bukiet stonowany jest szlachetną wytrawnością o cytrusowej soczystości. Wino sprawiające przyjemność, idealne na aperitif. Należy je podawać lekko schłodzone.

 

 

MERIDIUM / południe

2016, wino białe wytrawne, z odmiany Johanniter, alk. 12%

Wino o jasnym, słomkowym kolorze. W nosie wyraźne aromaty białych i żółtych owoców: gruszek, moreli, cytrusów i słodkich, pieczonych jabłek, wzbogaconych nutami mineralnymi. O dość mocnej strukturze, soczystej kwasowości, a jednocześnie łagodne i harmonijne. Idealne podawane lekko schłodzone do sałat z dodatkiem owoców oraz do kurczaka, tłustszej ryby i niezbyt ciężkiego makaronu.

 

 

 

VESPERUM / wieczór

2016, wino białe wytrawne, z odmian Muscaris i Solaris, alk. 12,5%

Wino o bardzo jasnym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie wyraźnie owocowe z domieszką kwiatów, ziół i przypraw korzennych. Wśród aromatów odnaleźć można gruszki, morele, skórkę pomarańczową, grapefruita i ananasa. W ustach przyjemnie orzeźwiające, żwawe, kwasowe, jednocześnie krągłe i pełne. Polecane schłodzone na aperitif, do dań kuchni azjatyckiej i ryb.

 

 

ROSE

2016, wino różowe wytrawne, z odmiany Regent, alk. 12%

Wino o bardzo lekkim, delikatnie łososiowym kolorze. W nosie intensywnie owocowe z aromatami wiśni, malin, truskawek i czerwonej porzeczki. Owocowa soczystość podkreślona jest lekką kwasowością. Wino rześkie, orzeźwiające, nie pozbawione wytrawnej elegancji. Polecane schłodzone do lekkich przekąsek, sałatek i drobiu, jak też do serów i wędlin, również tych bardziej pikantnych.

 

 

 

 

NOCTIS / noc

2015, wino czerwone wytrawne, kompozycja odmian Rondo, Regent i Cabernet Cortis, starzone w beczce, alk. 11,5%

Wino o czystym, rubinowym, niezbyt mocnym kolorze. Kompozycja trzech odmian, z których każda wnosi inny aspekt. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców: wiśni, jeżyny i śliwki, podbite lekko dymną nutą. W ustach soczyste i pełne, doprawione papryką. Dojrzewało 9 miesięcy w starej beczce z francuskiego dębu, co dodało mu krągłości i wygładziło garbniki. Polecane do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla i sosów.